Welkom op de blog van Tobor en Henzen.


EINO (BAAKE) VAN HET ZONNEBEEKBOS & FILU (TOBOR) VOM FLÖRBACH

Welkom op de blog van Tobor en Baake,

Deze blog ben ik, Jarina Kisjes, begonnen als soort van 'foto- en verhalenalbum' om alles wat ik met mijn honden meemaak te delen met anderen. Filu vom Flörbach (Tobor) voldoet aan alle voorwaarden van de Nederlandse Grote Munsterlander Vereniging ( www.grotemunsterlander.nl ) om op de dekreuenlijst te mogen staan, toen hij 9 jaar was heb ik hem er af gehaald. Tobor heeft twee keer voor nakomelingen gezorgd en is zelfs al overgrootvader.
Ik train nog zweetwerk met Tobor en hij wordt veelvuldig ingezet tijdens de jacht op kleinwild en bij schadebestrijding. Tobor en ik staan samen op de zweethondenlijst.

Eino (Baake) van het Zonnebeekbos doet het ook heel erg goed! Hij heeft al erg veel leuks laten zien, zowel op de wedstrijden als in de jacht. Met alleen maar podiumplaatsen op de wedstrijden laat hij zijn talenten zien, zo ook in de jacht.
Het is genieten met dit duo.


Mocht u opmerkingen hebben, reactie willen geven of iets anders willen vragen: jarinakisjes@gmail.com

donderdag 10 november 2016

Tobor zweetspoorproef E

Gisteren hebben Tobor en ik onze allereerste zweetspoorproef gelopen. Normaal begin je 'onderaan' met een F spoor maar die proeven waren op dagen dat ik niet kon en dacht dat er nog wel een paar op de Orweja kalender zouden verschijnen.  Ondertussen heb ik deze E proef ingeschreven (1000 meter, 20 uur oud). Ik was als 17e ingeschreven waar maar 6 plekken te vergeven waren dus had niet echt verwacht dat ik mee zou kunnen doen maar ik kreeg dus toch een uitnodiging!
Nog een extra oefenspoor gelopen met Tobor de week er voor want de week dáárvoor liep hij echt niet goed. Dus dan beginnen de zenuwen toch al wat op te spelen. Hij kan het maar hij moet zijn dag hebben en ik moet geen rare dingen doen. Goed naar Tobor kijken, hij kan af en toe zeer subtiel iets aangeven.

Op de dag van de proef was ik als 4e aan de beurt. Helaas waren er twee afmeldingen en de drie reserves die opgeroepen waren konden ook niet! Wat ontzettend sneu voor de organisatie en ook voor de overige deelnemers die hadden ingeschreven. Echt een blamage hoe makkelijk sommige mensen afmelden. Je schrijft in voor zo'n proef dus is de kans aanwezig dat je mag mee doen!
Een CAC wedstrijd kon het daarom niet meer worden, daar zijn minimaal 6 honden voor nodig. Gelukkig had achteraf niemand de volle bak aan punten.

De eerste moest en die kwam blij terug met een breuk. Ze was op het zweetspoor wel een haas tegengekomen. Oh... en als je dat hoort dan begint alles nog meer te trillen...
Nummer twee kwam helaas zonder breuk terug. Het ging niet. Nummer drie moest en het leek erg lang te duren. Of is dat van de spanning? Rustig blijven want Tobor is erg gevoelig voor mijn zenuwen. Nummer drie kwam ook blij met zijn verdiende breuk terug. En toen moest ik.
Achter de keurmeesters aan rij je naar de plek waar het zweetspoor begint.
Zweetlijn mee, bakje met pens mee als beloning voor Tobor (stel toch dat we bij het stuk uitkomen!)
Tobor aan de korte lijn bij de plek van aanschot. Eén van de drie aspirant keurmeesters van die dag vertelde mij wat ik moest weten. In een E-spoor zitten drie wondbedden, wat ook gelijk haken zijn en er zijn 6 verwijspunten. Aanschotplaats en vluchtrichting. Succes!
En dan begin je met kloppend hart. Tobor afleggen. Korte lijn af, zweetlijn om. Zweetlijn netjes uitleggen naar achteren, tijd nemen zodat Tobor weet wat er gaat komen. Allemaal onderdeel van het ritueel. Aanschotplek inspecteren en ik haal Tobor op en zet hem op de aanschotplek. Hij steekt zijn neus er in en ik begeleid hem de vluchtrichting op. Kom op manneke! Tot aan het rode lintje van de vluchtrichting loop je ontspannen. Je weet tot dan zeker dat hij op het goede spoor zit. Dan begint het pas echt. Kijken naar Tobor. Zit hij er op of is hij met verleiding bezig. Het begin liep hij super sterk. Het eerste wondbed gevonden. De haak liep hij mooi. Af en toe had hij last van verleidelijke luchten. Er zitten daar ook reeën en zwijnen dus die loopsporen ruikt hij ook. Bij het tweede wondbed had Tobor hele sterke verleiding maar de verkeerde kant op. Ik moest hem echt goed bewegen de andere kant op te gaan. Tobor werd wat slordiger. Concentratie werd minder. Hij ging vaker van het spoor af en ik heb een paar keer terug moeten pakken. Dat ging allemaal goed, tot hij mij er echt in luisde, en ik kreeg een afroep. Stom!!! Maar met goede moed verder. Het werd moeilijker want Tobor moest ik telkens vaker weer bewegen het spoor op te pakken. Ik was super blij dat we bij het derde wondbed kwamen. Het laatste stuk nog Tobor, kom op!!! Maar Tobor kreeg last van de mensen die achter ons liepen. Dat heeft ook met concentratiegebrek te maken maar hij liet zich erg vaak afleiden. Elke keer weer terug op het spoor. Toen zag ik het eindstuk liggen, een vel van zwijn. Betekent niet dat je er zo maar naar toe kan lopen, maar aan Tobor zag ik dat hij via het spoor er toch kwam. We hebben het gehaald!!! Wat een 'bevalling' was dat!!! Van alle keurmeesters kreeg ik een hand met een 'Weidmannsheil' en de breuk werd mij overhandigd. Wat was ik blij!!! En Tobor kreeg zijn welverdiende stuk pens. Onze eerste zweetspoorproef en nog een diploma ook. Blij kon ik terug naar de groep en kon met mijn breuk zwaaien. Ik kon het nog niet geloven, ik had het echt niet verwacht.
De keurmeesters moesten in overleg voor de punten en we gingen naar het café voor de prijsuitreiking.
En wat schetst mijn verbazing? We waren niet eens laatste! Een tweede plaats van die dag en een Zeer Goed met 68 punten. Wat was ik trots. De keurmeesters hebben mij wel 'uitgelachen' want ik heb alle verwijspunten gemist maar heb er een paar keer met mijn neus echt boven gestaan blijkbaar. Volgende keer gaan ze de verwijspunten voor mij op A4 formaat maken zeiden ze... haha...!

Tobor en ik met onze breuk

Fred en Marion waren ook blij met hun breuk


De breuk hoort aan de rechter kant van je hoed en betekent dat je het stuk hebt gevonden.
Tobor had een kleinere breuk voor aan zijn halsband.

Diploma zweetspoorproef E