Welkom op de blog van Tobor en Henzen.


EINO (BAAKE) VAN HET ZONNEBEEKBOS & FILU (TOBOR) VOM FLÖRBACH

Welkom op de blog van Tobor en Baake,

Deze blog ben ik, Jarina Kisjes, begonnen als soort van 'foto- en verhalenalbum' om alles wat ik met mijn honden meemaak te delen met anderen. Filu vom Flörbach (Tobor) voldoet aan alle voorwaarden van de Nederlandse Grote Munsterlander Vereniging ( www.grotemunsterlander.nl ) om op de dekreuenlijst te mogen staan, toen hij 9 jaar was heb ik hem er af gehaald. Tobor heeft twee keer voor nakomelingen gezorgd en is zelfs al overgrootvader.
Ik train nog zweetwerk met Tobor en hij wordt veelvuldig ingezet tijdens de jacht op kleinwild en bij schadebestrijding. Tobor en ik staan samen op de zweethondenlijst.

Eino (Baake) van het Zonnebeekbos doet het ook heel erg goed! Hij heeft al erg veel leuks laten zien, zowel op de wedstrijden als in de jacht. Met alleen maar podiumplaatsen op de wedstrijden laat hij zijn talenten zien, zo ook in de jacht.
Het is genieten met dit duo.


Mocht u opmerkingen hebben, reactie willen geven of iets anders willen vragen: jarinakisjes@gmail.com

woensdag 20 november 2013

Jagen met tranen in de ogen.

Gisteren hebben we weer een prachtige jachtdag gehad met ons eigen clubje.
Tobor was als enige hond en daarom hebben we Jorn meegevraagd om eens met zijn jonge Engelse Springer Spaniel van nog geen 10 maanden te komen (zonder geweer). Jorn is een cursist van mij en heeft net zijn jachtakte. Het blijkt dat de twee afzonderlijk, geweer en hond, niet zo vanzelfsprekend is. Bij je jachtakte halen leer je wat de regeltjes zijn en wat de verwachtingen van jou als geweer zijn. In alle boekjes staat ook hoe je een jachthond moet opleiden. Maar wat er van jou verwacht wordt en wat jouw positie in het veld is als voorjager daar bestaan naar mijn weten geen boekjes over. Hier kom ik nu pas achter nadat ik vorige week onervaren mensen in de jacht heb meegenomen en nu bij Jorn. Voor mij zijn heel wat zaken die vanzelfsprekend lijken, na heel wat jaren meegelopen te hebben in de jacht met hond, eigenlijk helemaal niet zo vanzelfsprekend als dat ik dacht. Die zaken probeer ik nu toch over te brengen op nieuwe voorjagers. En om dat voor hen in praktijk te brengen is weer een volgende uitdaging.
Maar... Jorn en zijn springertje Moos hebben goed gewerkt. Moos luisterde goed en was enthousiast en wist al goed wat hij moest doen. Wat ben ik dan weer trots op mijn cursist! Af en toe heb ik Tobor aangelijnd gehouden om Moos te kunnen laten werken. Jorn heb ik heel wat tips kunnen geven en daar kan hij dan weer mee aan de slag. Jorn en Moos zijn een halve dag mee geweest, voor zo'n jonge hond ook meer dan voldoende.

Jorn en Moos aan het werk. Een singeltje 'uitpeuteren'. Mooi werk voor een springertje. Aan weerszijden liep er een geweer mee. Ondertussen had ik Tobor afgelegd om een paar fotootjes te maken. Hij had het er maar moeilijk mee.

Even er voor had Tobor nog een paar rare sprongen gemaakt in het veld. Een kat werd een boom ingejaagd. Toen kwamen er een paar Canadaganzen over waarvan er eentje werd gestrekt. Hier brengt Tobor hem naar mij toe. Ik ben zelf ook maar naar hem toe gelopen want zo'n zwaar ding in de bieten is niet makkelijk.

De eenden in dit water waren aangelopen door de geweren en er waren er 4 gestrekt. Drie aan de overkant en eentje in het water.

Braaf!!!

Goedzo!!!

Tobor bij 'zijn' tableau: 4 eenden, 2 fazanten en een Canadagans.

En wat waren nou die tranen in de ogen???
Eén van de driften was in de groenbemesting. Tobor van de lijn en doet gelijk zijn werk. Hij loopt helemaal naar de rechtse kant van het veld en staat daar als een blok voor. Anton met geweer staat daar in de buurt en loopt er naar toe. Tobor stoot de haan op, Anton schiet, fazant valt en Tobor is er al bij en loopt met de fazant in de bek voor alle drijvers langs naar mij toe om mij de fazant te brengen.
Dit had een ander geweer, die op de kop van het veld stond, gadegeslagen en vond dit prachtig en kreeg er tranen van in zijn ogen, zó mooi vond hij dit.
Dit vertelde hij mij met natte ogen. Daar word je wel even stil van...