Welkom op de blog van Tobor en Henzen.


Welkom op de blog van Tobor,

Deze blog ben ik, Jarina Kisjes, begonnen als soort van 'foto- en verhalenalbum' om alles wat ik met mijn honden meemaak te delen met anderen. Filu vom Flörbach (Tobor) voldeed aan alle voorwaarden van de Nederlandse Grote Munsterlander Vereniging ( www.grotemunsterlander.nl ) om op de dekreuenlijst te mogen staan, maar heb hem nadat hij een prostaatprobleempje kreeg er af gehaald. Tobor heeft twee keer voor nakomelingen gezorgd.
Ik train niet zo veel meer met Tobor maar hij wordt veelvuldig ingezet tijdens de jacht op kleinwild en bij schadebestrijding.

Ondertussen is Eino van het Zonnebeekbos (Baake) bij ons komen wonen. We zijn erg benieuwd wat hij voor ons in petto heeft.


Mocht u opmerkingen hebben, reactie willen geven of iets anders willen vragen: jarinakisjes@gmail.com

maandag 9 april 2018

'Verdieping Zweetwerk' voor jachtaktehouders

Gisteren heb ik een workshop 'Verdieping Zweetwerk' voor jachtaktehouders gevolgd. Het was een zeer leerzame  en goed verzorgde dag. Dit vooral omdat er veel over praktijk werd gepraat. Dit is toch anders dan wanneer je zweetwerk doet voor de Orweja-proeven.
De ochtend begon met een diapresentatie over de theorie (van de praktijk), daarna gingen we naar buiten waar Jeroen van Eijk zes aanschotplaatsen had nagebootst en wij moesten vaststellen waar het ree geraakt zou kunnen zijn. Hier zaten een paar 'instinkertjes' tussen maar juist daarvan leer je het meest.
's Middags hebben we allemaal nog een zweetspoor gelopen. Tobor en ik kregen goed commentaar waar we weer mee verder konden. Ik kon Tobor goed lezen alleen het moeilijke van hem, staande hond, is dat hij ver onder het spoor loopt. Hierdoor krijg ik weinig zweet te zien onderweg dus ook weinig zekerheid voor mijzelf of Tobor en ik goed bezig zijn. Ik moet puur op Tobor vertrouwen. Maar ja... dat is wat zweetwerk is!

L
Tobor met zijn 'getuigschrift'.


Op onderstaande foto's was een situatie nagebootst dat een jager een ree had geschoten. Deze was afgesprongen en waar is hij geraakt? Zoek het maar uit met z'n allen groep!
Het bleek dat het ree niet geraakt was want in de kogelbaan was een afgeschoten takje te zien. de kogelinslag zat te laag ten opzichte van de afsprongprenten. Het schot was mis.